Kmetija Reia

Na kmetiji REIA iz Goriških Brd že od nekdaj kmetujejo zelo spoštljivo do narave. Ne ganejo jih vedno najmodernejši dosežki iz industrijskega kmetijstva in preskočili so večino »strokovnih« dognanj takšne panoge.


Nasadi sadje, ki ga prodajajo, niso nikoli videli sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev in trava ni nikoli občutila herbicidov. Že skoraj deset let so tudi pod ekološko kontrolo. Hočejo pa ne le zdrave plodove, ampak tudi čim vitalnejše. Zato so se pred petimi leti odločili za pridelavo po biodinamični metodi na celotni kmetiji, kar potrjuje tudi Demeter certifikat. Poleg zeliščnih preparatov uporabljajo za gnojenje le doma pripravljen humus in hlevski gnoj iz ekološke kmetije.


Za trg spomladi v maju in juniju nabirajo prvo domače sadje – slastne rdeče češnje, nato dozorijo okusne marelice in sladke fige, jeseni pa ponudijo zelo zdrav, eksotičen kaki in avtohtone hruške pituralke.

15,00   
Ponudniki: Kmetija Reia, Ekološka pridelava – certifikat, Biodinamična pridelava – Demeter certifikat, Prijazno naravi – papir
Ekološki in demeter certifikat. Zasajenih imamo čez petnajst različnih sort češenj, večinoma zgodnjih, ki so še obvladljive za ekološko in biodinamično pridelavo. Za trg jih obiramo večkrat (ne celotno drevo naenkrat), ko so ravno prav zrele in ne prezgodaj, ko še niso dovolj okusne in sladke. Zaradi tega in tudi zaradi neuporabe zaščitnih sredstev proti gnilobi, jih je najbolje porabiti čimbolj sveže. Za občasno gnojenje se uporablja le hlevski gnoj, sicer košnja in mulčanje trave.
10 izdelek (i)
+