Naši ponudniki so vsi iz Slovenije, velika večina ima ekološka živila, in le izjeme imajo v svoji ponudbi poleg lokalnih tudi druga živila.
Prvi začetki ekološkega kmetovanja na njihovi kmetiji segajo v leto 2002. Kmetija na robu Ljubljane je razpoznavna predvsem po vzgoji ekološke zelenjave in širokega sortimenta buč. Prednost dajejo zelenim različicam japonskih buč. Sorta Sweet mama ima temno oranžno meso, ki ga odlikuje sladka kostanjeva aroma. Poleg ostale zelenjave imajo večjo zimsko proizvodnjo listnatega zelja ali raštike, ki se od navadnega zelja razlikuje predvsem po temno zeleni barvi, zaradi tega ima veliko vsebnost klorofila. Znani so po pridelavi ploščatega zelja Green Rich, za katerega je značilna sladka aroma, tanek list in je odličen za solato. Proizvajajo tudi ekološke sadike in dišavnice. Izbirajo predvsem odporne sorte, zato je vsa zelenjava pridelana s skrbjo in odgovornostjo do človeka in narave.
Smo ekološka kmetija Berki. V kontrolo vključeni od leta 2004. Glavna pridelava so šparglji na 1 Ha površin in prodaja na LJ tržnici že 9 let. Pridelujemo še zelenjavo, jagodičevje in sadje.
Kmetija Brhanovi se nahaja v neokrnjenih Brkinih Obalno-kraške regije. Domačija leži na 656 m nadmorske višine. Od 2003 leta dalje se ukvarjajo z ekološkim načinom kmetovanja. Na kmetiji prevladujeta predvsem živinoreja in poljedelstvo. Sejejo tudi različna žita, da lažje upoštevajo kolobar, ki je v ekološkem kmetovanju zelo pomemben. Domačijo obkroža sadovnjak, ki jeseni nudi ekološka jabolka.
Izhajajo iz stare samooskrbne kmetije Pri Rašu v Mošnjah na Gorenjskem. Pridelujejo stara žita, konopljo in ajdo. Letos nameravajo v pridelavo vključiti tudi zelenjavo v večji količini in presežke ponuditi na trg. Obnovili so star travniški sadovnjak in zasadili stare sorte jablan, ki so že bile na njihovi kmetiji, vse visokodebelne in cepljene na sejanec. Obnovili so nasad češenj, sliv in orehov. Pri pridelavi in predelavi žit in zelenjave skrbno upoštevajo in izvajajo tudi načela biodinamičnega kmetovanja. Za ohranitev rodovitnosti tal uporabljajo izključno preparate iz rastlin koprive, baldrijana, rmana, regrata, njivske preslice, hrastovega lubja in kolobarjenje.
Kmetija Eržen in sirarnica Rožnik
Kmetija je stara blizu 300 let, nekdaj so bile Dravlje prva vas na Gorenjskem - pozneje se je Ljubljana širila in Dravlje z kmetijo so bile hitro utesnjene. Zato smo kmetijo L. 2000 preselili iz urbanega okolja v smeri Podutika za Rožnikom. Smo v neokrnjeni naravi v dolini med Podutikom in Rožnikom. Za kvalitetno mleko potrebujemo kvalitetno krmo, pridelava le te se začne že v zemlji z ohranjanjem rodovitnie in žive prsti. Že 10 let smo člani Biodinamičnega društva AJDA - Sostro, kjer pridobivamo biodinamične preparate, s katerimo ohranjamo rodovitnost in živost tal. Smo samooskrbna kmetija, saj vso krmo za živali pridelamo sami. Travnike kosimo za seno, na poljih nam raste koruza, ječmen, pšenica in krmni grah.
Pohvalimo se lahko z desetimi zlatimi priznanji za kakovost izdelkov. Mlečni izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega mleka. Lahko so delno posneti ali polnomastni. Vsi izdelki so narejeni iz domačega mleka - OD NJIVE DO IZDELKA, ki ga molzemo dvakrat dnevno, nato pa ga predelamo po tradicionalnem postopku (brez konzervansov in gensko spremenjenih organizmov.
Kmetija se nahaja blizu Krškega (Oklukova gora) in se ukvarja s sadjarstvom in drevesničarstvom. Leta 2001 so se usmerili v ekološko pridelavo sadja. Pridelujejo različne vrste jabolk in hrušk, jabolčni sok in sadne sadike odpornih sort, predvsem jablane.
Kmetija je mešano usmerjena, s poudarkom na pridelavi širokega izbora (istrskih) vrtnin in zelenjave - stročnic, listnate zelenjave, plodovk, kapusnic, korenovk in kobulnic, čebulnic, krompirja, topinamburja in drugih sort. Pri delu na kmetiji ne upoštevajo zgolj obstoječih uradnih »pravil« za ekološko pridelavo, ampak sledijo strožjim (nad)standardom in širšim načelom trajnosti. Veliko pozornosti posvečajo trajnostnim praksam kot so kolobar, zeleno gnojenje, vmesni posevki in uporaba zeliščnih pripravkov za varstvo rastlin. Ne uporabljajo plastičnih folij za zastiranje in gnojil iz živalske kostne moke oz. roževine. Uporabljajo izključno ekološka semena in sadike, površine gnojijo z ekološkim kozjim gnojem in po potrebi še s kupljenimi ekološkimi gnojili iz kompostiranega gnoja.
Ena izmed prvih ekoloških kmetij v Sloveniji (od leta 1997), nahajajo se na Gorenjskem. So mešana kmetija, usmerjeni v pestrost, kmetujejo po načelih permakulture. Ukvarjajo se s pridelavo raznovrstne zelenjave: buče hokaido in maslenke, paprike, krompir, topinambur, stročji fižol, čebula, česen, zelje, ohrovt, zelena ... Kolobarjenje je pri pridelovanju zelenjave zelo pomembno, vendar morajo biti zaradi majhnih površin bolj iznajdljivi. Semena vzgojijo sami, gnojijo s kompostom, za varstvo rastlin pa uporabljajo naravne pripravke. Nekaterih vsiljivcev, kot sta koloradski hrošč in rdeči polž, pa se lotijo kar ročno. Na kmetiji so aktivni tudi z vzrejo 150-glave črede ovc jezersko solčavske pasme. Imajo pa tudi prašiče krško-poljske pasme. Primož Krišelj je tudi permakulturni učitelj in predsednik Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije. Aktivno sodeluje pri promociji sonaravnega življenja od vrtcev, do učencev in predajanja izkušenj odraslim.
Na kmetiji se že nekaj let ukvarjajo s pridelavo različnih vrst žit po biodinamični metodi. V njihovi ponudbi najdete ajdo, oves, ječmen, proso in piro. Radi se pohvalijo s tem, da so bili eni izmed prvih kmetij na Gorenjskem, ki so pridobili dovoljenje za pridelavo konoplje!
Kmetija leži v gričevnatem delu Dolenjske, v občini Škocjan. Vas, kjer leži kmetija, se imenuje Gorenje Dole, leži na nadmorski višini 270 m, in spada v kraško-gričevnato območje. Ukvarjajo se z prašičerejo, govedorejo, konjerejo za šport, vinogradništvom ter kletarstvom. Vse živali se prosto gibljejo na pašnikih. Ukvarjajo se s pridelavo ekološke zelenjave. Ker so ugotovili, da z upoštevanjem naravnih zakonitosti pridelajo boljšo zelenjavo, se poslužujejo tudi biodinamičnih metod.
Na kmetiji imajo pozitiven odnos do vsega živega, zato ne škropijo s FFS in ne uporabljajo umetnih gnojil, redno kolobarijo. Že starši so bili naravnani k naravnim pristopom, zdaj pa to tradicijo ohranjajo, proces dela je pretežno ročen, pri okopavanju si pomagajo tudi s konjem. Vrtnine varujejo in dognojujejo z domačimi zeliščnimi pripravki kot so koprive, gabez, rman, preslica, kamilica. Setev, okopavanja in spravilo pridelkov opravljajo po biodinamičnem koledarju. Redijo tudi nekaj krav, nekaj teličkov, konja, kunce in po 2-3 prašiče na leto.
Ekološko usmerjena kmetija iz Dobrove pri Ljubljani se ukvarja z ekološko pridelavo in predelavo žit (moka, zdrob, polenta, testenine), pridelavo zelenjave, sadja in zelišč ter vzrejo živali za meso (kokoši, prašiči, goveja živina) in kokošjimi jajci. Kmetija je registrirana za ekološko pridelavo in predelavo od leta 2006. Vse sadike zelenjave in nekaj semena vzgojijo na kmetiji.
Ekološko pridelana zelenjava kmetije iz Koštabone raste na njivah v družbi mladih in starih oljk, sadnega drevja ter fig, obdaja pa jo širok gozdni pas. V ekološko kontrolo je kmetija vključena že od samih začetkov. Na kmetiji ne upoštevajo zgolj obstoječih uradnih »pravil« za ekološko pridelavo, ampak sledijo strožjim (nad)standardom in širšim načelom trajnosti.
Kmetija se nahaja v predmestju Ljubljane - v Savljah. Ukvarjajo se s prirejo mleka in pridelavo sezonske zelenjave. Ker se nahajajo na vodovarstvenem območju, so omejeni z uporabo fitofarmacevtskih sredstev, zato je sezonska zelenjava pridelana na okolju prijazen način, torej brez uporabe pesticidov. Nekaj teh pripravkov se po potrebi uporabi samo na krompirju in zelju, zgolj za zaščito pred boleznimi rastlin in škodljivci, kot je koloradski hrošč in zeljna sovka. V teh najnujnejših primerih uporabijo sredstva, ki so dovoljena v ekološki oz. integrirani pridelavi.
Oštirjeva kmetija je tipična notranjska kmetija, velika 11ha, razdrobljena na 43 parcel, ki so razdrobljene po cerkniškem polju. Na Oštirjevi kmetiji se ukvarjajo s pridelavo poljščin, zelenjave in sadja na prostem in po najnovejših ekoloških smernicah in v sodelovanju z inštitutom KON-CERT. Njihovi cilji so usmerjeni v ohranjanje rodovitnosti tal in ponudbi najboljše kakovosti izdelkov pri čemer uporabljamo naravne snovi, ki ne obremenjujejo okolja. Vsi izdelki so ekološko pridelani s potrjenim certifikatom.
Kmetija Pestator z ga. Anito na čelu ima dolgoletne izkušnje s pridelovanjem sladkih jagod na prostem pod lastno blagovno znamko Jagode čebelice Maje. Kmetija ima trenutno nasade jagod v Lukovici in v Ljubljani, pri pridelavi jagod se strogo drži načel ekološkega kmetovanja. Od kmetije jagode odkupujejo številne ljubljanske osnovne šole in vrtci, ker se še kako dobro zavedajo, kako pomemben je zdrav kakovosten sadež za naše zdravje, predvsem pa za zdravje naših otrok. Vodilni pobudnik za nasade jagod je bila ga. Anita, ki je dolgoletna poznavalka za jagode. Kmetija veliko časa in truda vlaga v izobraževanje otrok/potrošnikov, saj organizirajo vodene oglede nasadov in celo samoobiranje. Vsi člani projekta Oskrbimo Ljubljano ste zato več kot vabljeni, da jih obiščete v Ljubljani in Lukovici!
Od leta 2011 postopoma urejamo zarasle površine stare družinske kmetije na območju Šareda nad Izolo. Južna lega in močno istrsko sonce nam omogočata uspešno pridelavo zgodnje in pozne zelenjave, imamo pa tudi mlade nasade češenj, kakijev, mandarin, murv, fig in orehov, ki pa morajo svojo pravo rodnost še pokazati. V ekološko kontrolo smo vključeni od samega začetka kmetovanja, saj si želimo pridelati zdravo in kvalitetno hrano in predvsem, ko bo napočil čas, našim zanamcem prepustiti neoporečen in vitalen košček Zemlje.
Kmetija Prebil se nahaja cca. 500 metrov od samega geo centra Ljubljanskega barja v Notranjih Goricah. V lasti imajo 8,5 ha obdelovalnih površin, od tega je 1,5 ha bezgovega nasada in 0,5 ha vinograda, ki se nahaja na Vičanskem vrhu, to je med Ptujem in Ormožem. Je ekološko usmerjena kmetija z ekološko pridelavo in predelavo sokov in sirupov (grozdni sok, bezgov sirup ...), marmelad, pridelavo zelenjave, sadja in zelišč. Imajo cca. 1000 trsov starih sort grozdja in 450 sadik črnega bezga plemenite sorte Haschberg. Vse obdelovalne površine obdelujejo strojno, vendar brez uporabe kakršnih koli škropiv, vse plevele zatirajo mehansko, kar jim vzame veliko časa in pa tudi podraži proizvodnjo, saj morajo plevele česati oz. uničevati tedensko. Obdelovalne površine gnojijo s konjskim gnojem lastne pridelave, saj imajo tudi štiri športne konje.
Kmetija se nahaja ob reki Kolpi, v Prifarski dolini na Kostelskem, daleč stran od onesnaženega okolja, obdana na eni strani s kočevskimi gozdovi, na drugi strani reke Kolpe pa z gozdovi Gorskega Kotarja in deluje od leta 2010. Leta 2013 so prejeli prvi veljavni certifikat za ekološko pridelavo zelenjave, naslednje leto pa še za prostorastoče rastline. Trenutno skupaj obdelujejo 1 ha njiv. Bližina čistih vodnih virov jim omogoča, da pridelujejo zelenjavo tudi v sušnem obdobju. Pridelujejo: buče hokaido in maslene buče, bučke patišon, papriko baburo, feferone, nadzemno kolerabo, stročji fižol, laški fižol, fižol v zrnju, brstični ohrovt, sezonsko solato, motovilec, rdečo peso, blitvo.
Pr' Gabršk je prijazna družinska kmetija, ki se nahaja v Češnjicah v Tuhinju. Glavno dejavnost na kmetiji predstavlja proizvodnja sirov in drugih mlečnih izdelkov na tradicionalni način. Krave so krmljene s suho krmo, v toplejših mesecih pa se pasejo po okoliških travnikih ter na planini. Osnova za vse izdelke je surovo polnomastno kravje mleko, ki njihovim izdelkom daje bolj poln in naraven okus.
Na kmetiji REIA iz Goriških Brd že od nekdaj kmetujejo zelo spoštljivo do narave. Ne ganejo jih vedno najmodernejši dosežki iz industrijskega kmetijstva in preskočili so večino »strokovnih« dognanj takšne panoge. Nasadi sadje, ki ga prodajajo, niso nikoli videli sintetičnih fitofarmacevtskih sredstev in trava ni nikoli občutila herbicidov. Že skoraj deset let so tudi pod ekološko kontrolo. Hočejo pa ne le zdrave plodove, ampak tudi čim vitalnejše. Zato so se pred petimi leti odločili za pridelavo po biodinamični metodi na celotni kmetiji, kar potrjuje tudi Demeter certifikat. Poleg zeliščnih preparatov uporabljajo za gnojenje le doma pripravljen humus in hlevski gnoj iz ekološke kmetije. Za trg spomladi v maju in juniju nabirajo prvo domače sadje – slastne rdeče češnje, nato dozorijo okusne marelice in sladke fige, jeseni pa ponudijo zelo zdrav, eksotičen kaki in avtohtone hruške pituralke.
Kmetija iz Renč je umeščena v zelo prijetno naravno bivanjsko okolje, okrog katerega se razprostirajo terasasti vinogradi z 15.000 trsov. Dejavnosti so še kletarstvo z vinotočem in integrirano sadjarstvo. Letošnje leto so začeli z ekološko pridelavo in predelavo kakija in kivija, naslednje leto pa bodo nadaljevali z ekološko pridelavo zelenjave. Pridelujejo tudi češnje, breskve, marelice, hruške, fige.
V letu 2014 so pridobili ekološki certifikat. Nahaja se v Libojah, meri cca. 7 ha, je zelo raznolika, od tega je 4 ha travnikov in 3 ha gozdov. Že več kot 30 let na kmetiji ni intenzivne pridelave, ker je bila kmetija več let zapuščena, 24 let pa je v lasti trenutnih lastnikov. Nahajajo se sredi neokrnjene naravi, daleč naokrog ni industrije, samo travniki in gozdovi, v neposredni bližini se nahajajo tri ekološke kmetije. Ker niso uspeli vsega pokositi, so se pred 10 leti odločili za nakup čredo ovac, ki so poskrbele za rodovitnost tal in poskrbele za odličen eko sistem. Pred 5 leti so se navdušili nad permakulturo - tako so urejeni tudi njihovi vrtovi. Veliko so sodelovali pri izobraževanju, pri njih so se odvijale permakulturne delavnice. Zaradi redke košnje in kakovostnih tal, so nastali neprecenljivi pašniki/travniki, ki so neizčrpen vir samorastočih zdravilnih rastlin, ki jih pridno nabirajo in iz katerih nastajajo čaji, napitki, sokovi, tinkture, kisi, marmelade…
Ekološka kmetija iz okolice Maribor si prizadeva udejanjiti načela uspešne ekološke in biodinamične pridelave ter tako pridelati najboljše za telo, dušo in duha. Tradicija ekološkega kmetijstva pri njih sega v leto 1996, ko so se kot ena izmed prvih kmetij odločili za prostovoljno kontrolo eko kmetijstva. Prizadevajo si ustvarjati pester kmetijski organizem – mešano kmetijo s čim več rastlinskimi vrstami, živalmi, biotopi, panogami, predelavo, ipd. Vsekakor pa so jim pri tem v veliko pomoč tudi tradicionalne vrste rastlin. Pri pridelavi uporabljajo tudi biodinamični pristop h kmetovanju – od dojemanja kmetije kot celote, do upoštevanja setvenega koledarja, uporabe BD pripravkov, kroženja hranil, vzpodbujanja rodovitnosti tal kot osnove za kmetovanje, ipd. Prisegajo tudi na sorte (namesto hibridov), saj želijo, da je hrana tudi živilo, ki nahrani telo in dušo ter človeku pomaga pri njegovem razvoju. Gojijo poljščine, zelenjadnice, sadne vrste in imajo veliko domačih živali, ki skrbijo za pestrost.
* = pridelujejo izključno / tudi ekološke izdelke (v sami naročilnici ob naročanju pa je za vsak posamezen izdelek navedeno, kateri je ekološki in kateri ne)