V KOLIKEM ČASU SE HRANA PREBAVI

Objavil   uroš Bric
24.02.2020
0


Da najprej razrešimo pojem prebava - čas prebave je postopek, ko se hrana, ki jo jeste, razgradi na drobne delce, ki se skozi vaš črevesni sistem prenesejo v krvni obtok.

Natančen čas prebave je seveda odvisen od posameznikovega fizičnega zdravja, metabolizma, starosti in celo spola, a na splošno bodo nekatera živila šla skozi vas v kratkem času, druga pa se bodo nekaj časa sprehajala po vašem sistemu.

Ločimo hitro in počasno prebavljivo hrano

Obroki za zajtrk in večerjo se priporočajo, da so enostavnejši, torej hrana, ki se hitro prebavi, za čas kosila, ko je prebavni sistem najbolj aktiven, pa si lahko privoščimo živila s hitro in počasno prebavljivo hrano. Pa preverimo seznam…


1. Voda - takoj vstopi v črevesje.

2. Sadni ali zelenjavni sok - čas prebave: 15-20 minut

3. Surova zelenjava - čas prebave: 30-40 minut

4. kuhana zelenjava: čas prebave: 40 minut

5. Ribe - čas prebave: 45-60 minut

6. Solata z oljem - čas prebave: 1 uro

7. Škrobna zelenjava - čas prebave: 1,5-2 ure

8. Zrna (riž, ajda, kvinoja) - čas prebave: 2 uri

9. Mlečni izdelki - čas prebave: 2 uri

10. Oreščki - čas prebave: 3 ure

11. Piščanec - čas prebave:1 ,5-2 ure

12. Goveje meso - čas prebave: 3 ure

13. Jagnjetina - čas prebave: 4 ure

14. Svinjina - čas prebave:5 ur

Komentarji

Brez objav

Napišite oceno