V KOLIKEM ČASU SE HRANA PREBAVI

Da najprej razrešimo pojem prebava - čas prebave je postopek, ko se hrana, ki jo jeste, razgradi na drobne delce, ki se skozi vaš črevesni sistem prenesejo v krvni obtok.
Natančen čas prebave je seveda odvisen od posameznikovega fizičnega zdravja, metabolizma, starosti in celo spola, a na splošno bodo nekatera živila šla skozi vas v kratkem času, druga pa se bodo nekaj časa sprehajala po vašem sistemu.
Ločimo hitro in počasno prebavljivo hrano
Obroki za zajtrk in večerjo se priporočajo, da so enostavnejši, torej hrana, ki se hitro prebavi, za čas kosila, ko je prebavni sistem najbolj aktiven, pa si lahko privoščimo živila s hitro in počasno prebavljivo hrano. Pa preverimo seznam…
1. Voda - takoj vstopi v črevesje.
2. Sadni ali zelenjavni sok - čas prebave: 15-20 minut
3. Surova zelenjava - čas prebave: 30-40 minut
4. kuhana zelenjava: čas prebave: 40 minut
5. Ribe - čas prebave: 45-60 minut
6. Solata z oljem - čas prebave: 1 uro
7. Škrobna zelenjava - čas prebave: 1,5-2 ure
8. Zrna (riž, ajda, kvinoja) - čas prebave: 2 uri
9. Mlečni izdelki - čas prebave: 2 uri
10. Oreščki - čas prebave: 3 ure
11. Piščanec - čas prebave:1 ,5-2 ure
12. Goveje meso - čas prebave: 3 ure
13. Jagnjetina - čas prebave: 4 ure
14. Svinjina - čas prebave:5 ur